2012. február 5., vasárnap

A tanga fürdőruha - a bikini tanga története

A tanga fürdőruha története

A tanga a XX. század második felében megjelent alsóruha típus.

Olyan alsónemű vagy bikini alsó, melynek hátulsó része – egy keskeny pánt – a farpofák közt helyezkedik el, szabadon hagyva a viselője ülepét. Lényegében csak a szeméremtestet fedi. Előnye, hogy a nadrágon vagy szoknyán át nem látszik a körvonala.

A bikini tanga - tanga fürdőruha

Erotikus ruhadarabként, csábításhoz létezik a szeméremtestet nem fedő változata is.

Az ezredforduló környékén volt nagyon népszerű, és még mindig divatos darabnak számít.

Létezik női, és férfi változata is de csak a nők körében felkapott viselet. A férfiak körében nem számít elterjedt ruhadarabnak a tanga típusú alsónadrág, fürdőnadrág esetében is sokkal kisebb siker övezi, mint a női tangát.

Egyes divatszakkönyvek azt írják, hogy a tanga Brazíliából indult világhódító útjára, más források az európai kabarészínházak ledér hölgyeinek tulajdonítják kiötlését, néhány szakértő pedig az ősi szakmát űző lányok öltözködési szokásaira vezeti vissza eredetét. Hogy mi az igazság, pontosan nem tudni, de az biztos, hogy Brazíliában már évtizedekkel korábban is viseltek tangát, míg az Egyesült Államokban és Európában csupán 1981-től vált nagy divattá.

Az Egyesült Államokban 1939-ben mutatták be az első frivol ruhadarabot a New York-i világkiállításon, amikor a város polgármestere, Fiorello La Guardia felszólította a fellépő meztelen táncosnőket, hogy fedjék el intim testrészeiket. A tanga tökéletesen megfelelt a célnak.

Louis Réard, 1946 Július 18-án mutatta be Párizsban az első tangát. A férfi változat megjelenésére 1974-ig kellet várni ennek kreátora az amerikai Rudi Gernreich volt. Általános elterjedése 1981-ig kellett várni. Ekkor vette fel Frederick Mellinger kaliforniai fehérnemű boltja, a Frederick’s of Hollywood az árukínálatába a tangát. Egy évvel később már a híres Victoria’s Secret cég gyártani és forgalmazni kezdte saját tervezésű darabjait.

Tangatípusok formájuk szerint:

- G-String: a legvékonyabb modell, egyetlen, vékony pánttal
- Tanga: 2-3 cm vastag a hátsón futó pánt, ami derék felé enyhén kiszélesedik
- V-String: egy icipicit vastagabb a pánt, mint a G-String-nél
- T-back: a pántok T formát képeznek
- Asa Delta: a derékon futó pánt szélesebb (Brazíliában ez a típus a legkeresettebb)

Wikipédia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tanga


Static tags: A tanga fürdőruha története - Tanga fazonok: G-String - Tanga - V-String - T-Back - Asa Delta - A tanga fürdőruha - a bikini tanga története.